Get vozpublica App with new looks!
inews
Advertisement
Aa Text
Share:
Read Next : 10 Contoh Soal Tes Terstandar SPMB Jabar untuk Persiapan Sukses
Advertisement . Scroll to see content
Advertisement . Scroll to see content

JAKARTA, vozpublica.id - Contoh soal present continuous tense kerap kita temukan pada mata pelajaran Bahasa Inggris. Jenis tense satu ini digunakan untuk menyatakan suatu peristiwa yang saat ini masih berlangsung dan terus berulang.

Mengutip Yuspik, dkk dalam bukunya yang  berjudul Buku Mudah Memahami Tenses Inggris, Bahasa Inggris serasa Coklat, present continuous tense merupakan suatu bentuk kalimat yang digunakan untuk menjelaskan atau mengekspresikan kegiatan-kegiatan yang sedang dilakukan di masa sekarang. 

Rumus Present Continuous Tense

Adapun, beberapa rumus present continuous tense dalam pola kalimat positif, negatif, dan interogatif (Kalimat tanya) adalah sebagai berikut: 

Kalimat Positif = subject + to be (am, is, are) + Verb – ing + object
Kalimat Negatif = subject + to be + not + verb – ing + object
Kalimat Tanya/interogatif = to be + subject + verb – ing + object

Contoh Soal Present Continuous Tense

Untuk memahami bentuk materinya, berikut contoh soal present continuous tense dilansir dari berbagai sumber yang bisa jadi referensi belajar, Selasa (1/10/2024). 

1. “Nila is a chef. She always prepares food at her cafe. She sells many delicious foods such as cakes, bakeries, dishes, and drinks. Her cafe is open from 07.00 am to 10.00 pm. Now, it is 10.00 am. What do you think Nina is doing this time?”

a. Nila is cooking and selling dishes for her cafe.

b. Nila is going to sleep because it’s time for a break.

c. Nila is closing her cafe because it is about to be bankrupt.

d. Nila is delivering posts around the city.

Answer: a. Nila is cooking and selling dishes for her cafe

2. They....a cup of coffee, but chocolate.

a. Are not drinking                                    

b. Is not collecting

c. Are not collecting                            

d. Is not drinking

Answer: b. Is not collecting

3. She is dancing now, but she....take a rest soon.

a. Doesn’t

b. Did

c. Will

d. Can

Answer: c. Will

4. Lala: Where is Mommy, Daddy?

Father: She is in the living room. She....movies on TV.

a. Watched

b. Watches

c. Will watch

d. Is watching

Answer: d. Is watching

5. what....you....?

a. Am - doing

b. Were - doing

c. Are - doing

d. Is - doing

Answern: c. Are - doing

6. Why....your sister crying so loud? Please give her candies or something.

a. is                                

b. are  

c. am                          

d. were

Answer: a. is

7. Dito  _____ not sleeping on our sofa.

a. is

b. are

c. am

Answer: a. is

8. I _____ my dinner right now.

a. eat

b. eating

c. am eating

Answer: c. am eating

9. I _____ at the hair salon until October

a. work

b. be working

c. am working

Answer: c. am working

10. We _____ at a fancy restaurant tonight. Dika decided this yesterday.

a. eat

b. are eating

c. eats

Answer: b. are eating

11. Is he bringing my laptop?

a. Yes,he does

b. No, he is

c. Yes, he is

d. No, he does not

Answer: c. Yes, he is

12. What’s the gardener doing? He....the flower.

a. Water

b. Are watering

c. To water

d. Is watering

Answer: d. Is watering

13. I’m sorry about the noise you are hearing. She....a concert.

a. Practice

b. Is practicing

c. Practicing  

d. Practiced

Answer: b. Is practicing

Follow WhatsApp Channel vozpublica untuk update berita terbaru setiap hari! Follow
iNews.id
vozpublica Network
Kami membuka kesempatan bagi Anda yang ingin menjadi pebisnis media melalui program vozpublica.id Network. Klik lebih lanjut